9 Mart 2014 Pazar

Mide Ağrısına iyi Gelen Yiyecekler

Mide ağrısı pek çok sebeplerle ortaya çıkabilir. Hazımsızlık, gıda zehirlenmesi, mide üşütmesi, ülser, gastrit, aşırı yemek yeme, aşırı yağlı ve ağır yiyecekler, alışkın olunmayan gıda maddelerinin tüketilmesi....bu liste say say bitmez. Mide ağrısının sebebi eğer ülser gibi kronik bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa mideyi yatıştıracak çeşitli yiyecek ve içecekler ile mide ağrınızı azaltabilir ya da tamamen geçirebilirsiniz. Elbette eğer mide ağrınız bir iki gün içerisinde iyileşmeye başlamaz veya daha da ağırlaşırsa hiç zaman kaybetmeden bir doktora başvurmanızda fayda var. Buyrun mideniz ağrıdığında ne yemeniz, ve hangi yiyeceklerden uzak duırmanız gerek okuyun.



Hafif Yemekler Tüketin

Ninelerimiz doğrusunu biliyorlardı. Mideniz ağrıdığında asit fazlasını emecek ve sindirim sisteminize fazla yük getirmeyecek gıdalar tüketerek ağrınızı hafifletebilir ve midenizin kenidini toparlamak için ihtiyacı olan süreyi verebilirsiniz. Bu süreçte bol asitli yiyeceklerden kaçının ve mide asidini absorbe edebilecek şu besinlere öncelik verin:
  • Ekmek
  • Muz
  • Yağsız pilav
  • Haşlanmış patates
  • Derisiz haşlanmış tavuk göğüs eti
Eee bunların hepsi çirkin ama diye mi düşündünüz? Evet haklısınız. Mideye iyi gelen pek çok yiyecek maddesi az yağlı olduğu için lezzet olarak çok da tatmin edici olmayacaktır. Sonuçta kim yağsız yağsız haşlanmış patates yemek ister ki? Ya da yağsız pirinç lapası kimin listesinde en üst sıralardadır? Eğer karın ağrınızı hafifletmek ya da ondan tamamen kurtulmak istiyorsanız tadı hoşunuza gitmese de mide ağrısına iyi gelen yiyeceklerden tüketmelisiniz.

Bol sıvı tüketin

Mide ağrısı oralarda işlerin iyi gitmediğine dair bir işaret sizin için. İşlerin mide cenahında kötü gitmesinin sebebi besin zehirlenmesi ya da yediğiniz bir şeyin dokunması olabilir. Bu durumda midenize ve genel olarak sindirim sisteminize bir iyilik yapın ve bol bol sıvı tüketin ki ona zarar veren maddelerin yoğunluğu azalsın ve kolayca dışarı atılabilsinler. Eğer mide ağrısı ile birlikte bir de ishal varsa o ilk direktifiniz acilen sıvı tüketiminiz arttırmanız olacak. Eğer ishal uzun süreli ve yoğun olursa tuzlu ayran içerek tuz kaybınızı da telafi etmeniz gerekecektir. Elbette daha dengeli elekrolit içeren spor içecekelrinden de tüketebilirsiniz. Ancak bu içeceklerden fazla tüketmenin başka zararları olabileceğini unutmayın.


Lifli Gıdalar

Mide ağrısı bazen uzun süren kabızlık nedeniyle oluşabilir. Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan lifli gıdalar tüketerek bağırsaklarınızı boşaltabilirsiniz. Uzmanlar kabızlık için buğday kepeği, esmer pirinç, rafine tahıllar, kepekli ekmek, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesini öneriyor. Ayrıca düzenli olarak koyu yeşil yapraklı sebze ve taze meyve yemek kabızlığa iyi gelen besinler arasında gösteriliyor.

Az Yağlı Gıdalar

Hazımsızlık çekenlere, günde 3 büyük öğün yerine 5 küçük öğün tüketmeleri ve bu öğünlerde az yağlı gıdalar yemeleri öneriliyor. İşlenmiş gıdalardan, fast-food yiyeceklerden, konserve gıdalardan, yağlı et ve süt ürünlerinden, bol baharatlı yemeklerden uzak durmak, en azından bu tip gıdaları azaltmak sindirim sisteminin daha düzgün ve hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.

Yoğurt ve Kefir

Fermente süt ürünleri olan yoğurt ve kefir, bol miktarda kalsiyum ve D vitamininin yanı sıra sindirime yardımcı olan probiyotik içermektedir. Probiyotikler, mide ağrısına yol açan mide enfeksiyonu, kronik mide iltihabı, ishal gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlarken bu rahatsızlıkların neden olduğu belirtileri hafifletir. Tükettiğiniz yoğurt ve kefirin sindirime yardımcı olması için ambalajının üzerinde “aktif kültür içerir” ibaresinin olup olmadığını kontrol edin.

Keten Tohumu

Yüksek oranda lif ve sağlıklı yağ olarak bilinen omega-3 yağ asidi içeren keten tohumu kabızlığa iyi gelir ve kabızlık nedeniyle oluşan şişlik ve mide ağrılarını azaltabilir. Keten tohumunu öğütülmüş olarak yoğurtla karıştırarak ya da salatalarınızda kullanarak tüketebilirsiniz.

Zencefil Çayı

Sindirime yardımcı olan zencefil çayı mide asidi üretimini dengeler ve özellikle aşırı yemek sonrası yaşanan mide ağrısını hafifletir. Midenizi yatıştırmak için taze zencefil kökünden 2-3 dilim keserek kaynar suya atın ve 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakın. Mideniz yatışana kadar günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Diğer Öneriler

  • Mide krampı yaşıyorsanız bir süre süt ürünü tüketmeyin
  • Midenize sıcak kompres yapmak veya havlu sararak sıcak tutmak ağrıları azaltabilir
  • Gaz yaptığı bilinen fasulye, brokoli ve diğer sebzeleri tüketmeyin
  • Ayaklarınızın altına 2 yastık koyup sırt üstü uzanın
  • Gece saatlerinde yemek yemeyin

0 yorum: