18 Haziran 2015 Perşembe

Saç Dökülmesinin Sebepleri -1 Geçici Saç Dökülmesi

Hem kadınlar hem de erkekler saçlarının dökülmesinden haklı olarak korkarlar. Kellik genelde erkekler ile ilişkilendirilse de kadınlar da kel kalmasalar bile saçlarının seyrelmesinden ölesiye korkarlar. Peki saçlarımız neden dökülüyor biliyor muyuz? Eğer saçlarımızın dökülmesine sebep olan faktörleri ortaya çıkartabilirsek o zaman dökülmeye karşı uygulayacağımız yöntemleri de daha iyi belirleyebiliriz.

Saç dökülmesi kimi durumlarda geçici olabileceği gibi çoğu zaman kalıcıdır. Geçici saç dökülmesine sebep olan faktörler ortadan kaldırıldığında dökülen saçların büyük kısmı geri kazanılabilir. Kalıcı saç dökülmesine sebep olan faktörler rol oynuyorsa o zaman saç dökülmesine iyi gelen yiyecekler ve bitkisel çözümlere baş vurmak gerekebilir. En kötü ihtimalle saç ekimi gibi tıbbi müdaheleler ile kellikle mücadele etmek gerekir.

Geçici Saç Dökülmesinin Sebepleri

Fiziksel Stres: Her türlü fiziksel travma, hastalık, ameliyat, kronik yorgunluk, hatta grip bile geçici saç dökülmesine yol açabilir. Bu duruma tıp dilinde telogen effluvium ismi verilir. Her saç telinin üç aşamadan oluşan bir yaşam dönüsü vardır. Büyüme, dinlenme, ve dökülme. Her saç teli önce büyüme evresini geçirir. Belirli bir maksimum uzunluğa ulaşır. Bu uzunlukta bir süre devam eder ve daha sonra saç teli kökten beslenmez ve çeşitli fiziksel şekillerde dökülür. Bu döngüde büyüme ve dinlenme evreleri ne kadar uzun olursa saçlarınız da o kadar sağlıklı olur. Fiziksel stres bu döngüyü kısaltır ve saç telinin dökülme (shedding) evresine daha çabuk geçmesine neden olur. Fiziksel problemler çözüldüğünde yeni saç telleri tekrar daha uzun olan döngüsüne geri döner.

Duygusal Stres: Ya da genel olarak stres. Stres yaratan durumların ya da kronik strese sebep olan yaşam tarzının (strese sebep veren işlerde çalışmak, problemli aşk ve aile ilişkileri, problemli çocuklar, v.b.) saç dökülmesine sebep olduğu uzun zamandır bilinen bir olgu. Aslında cümle tam anlamıyla doğru değil. Uzmanlar stresin saç dökülmesine sebep olduğunu değil var olan dökülme problemini arttırdığını düşünüyor. Yani stresliyim diye kafanızdaki o çalı süpürgesinin yok olacağından korkmanıza gerek yok. Eğer stres seviyenizi düşürebilirseniz saç dökülme probleminiz de azalacaktır. Gerçi stresi azaltmak için saça gelene kadar daha iyi sebepleriniz de olmalı :)

Hamilelik: Aslında kadınların yaşadığı saç kaybı hamileleik sırasında değil de doğumdan sonra gerçekleşir. Dünyanın en güzel mucizesi olsa da doğum oldukça travmatik bir olaydır. Eğer bebeğiniz doğduktan sonra saç kaybı yaşarsanız bir kaç ay içerisinde normale döneceğini bilmek stres yaşamadan bu dönemi geçirmenize faydalı olacaktır. Bu arada, hamileleik sırasında önemli mineral ve vitaminler bakımından yeteri kadar iyi beslenmiyorsanız hamilelik sırasında da saç kaybı yaşayabilirsiniz. Bu durumda hemen doktorunuza haber vermelisiniz. saçlarınıza zarar verecek bir mineral eksikliği bebeğinizi de etkileyebilir. 

Çok Fazla Vitamin A: Vitaminler de tüm diğer mineraller ve gıda maddeleri gibi gereğinden fazla alındığında zararlı olabilir. Suda çözülen kimi vitaminler, örneğin C vitamini, doz aşımı yaşamanın oldukça zor olduğu vitamin türlerindendir. Fazla alınan C vitamini kısa zamanda vücuttan atılır. Ancak A vitamini C vitamini kadar kısa sürede atılmaz. Eğer zaten A vitamini bakımından zengin bir beslenme düzeniniz varken A vitamini de içeren vitamin hapları ya da destekleyici ürünler kullanıyorsanız saçlarınız seyrelmeye başlayabilir. Bu geçici bir durumdur ve fazla A vitamini almaktan vazgeçtiğinizde saç dökğlmesi de duracaktır. Ancak şimdi korkuya kapılıp da diyetinizden A vitamini söküp atmayın. Cinsiyet ve vücut tipinize göre ihtiyacınız kadar A vitamini almaya devam etmelisiniz. Sadece abartmayın, yeter.

Protein Eksikliği: Saç eninde sonunda işlenmiş proteindir diyebiliriz. Eğer yeteri kadar protein almıyorsanız vücudunuz saç büyümesini durdurarak kısıtlı proteini daha hayati işlevler için kullanmaya başlayabilir. Bu durumda saç kaybı kaçınılmaz olur. Bu durum ile genelde vejateryen ya da vegan hayat tarzına yeni adım atanlar karşılaşır. Hayavansal proteini diyetlerinden çıkartır ancak yerine yeteri kadar bitkisel protein koymayabilirler. Bitkisel protein kaynakları aslında hiç de az olmamasına rağmen tüketilmesi gereken miktar konusunda kafa karışıklığı yaşanabilir. Düzgün ve doğru planlanmış bir vegan diyet protein açısından eksik değildir. O yüzden et yemekten vazgeçtiğinize hemen lanet etmeyin. 

Anemi: Demir eksikliği anemisi belki de en kolay tedavi edilen saç dökülme sebebidir. Demir eksikliği giderildiğinde, yani anemi problemi ortadan kalktığında saç kaybı da ortadan kalkar, eğer tek sebep anemi ise elbette. Bu konuda yapmanbız gereken tek şey bir kan testi ile demir seviyenizin yeterli olup olmadığını görmek, demir eksikliği anemisi yaşıyorsanız demir bakımından zengin bir beslenme tarzı benimsemeniz. Anemiye iyi gelen yiyecekler yazımızı okuyarak bu konuda ilk adımı atabilirsiniz. Eğer ciddi akut demir eksikliğiniz varsa demir haplarını kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

0 yorum: