10 Mart 2014 Pazartesi

Mide Ağrısına İyi Gelen Sekiz Yiyecek

Daha önce mide ağrısına iyi gelen yiyecekler üzerine genel bir yazı yazmıştım. Şimdi ise daha önce sifalibitkim.com sitesinde gözüme çarpan bir yazıdan yola çıkarak mide ağrısına iyi gelen bir kaç yiyecekten teker teker bahsetmek istedim. Parantez içindeki yorumlar benim yaptığım eklemeler. Elbette, her zamnki gibi bu ya da benzeri web sayfalarındaki tavsiyeleri ve önerilen yöntemleri asla doktor tavsiyesinin yerine geçecek şekilde, ya da doktor tavsiyesinin aksi yönde onun yerine geçecek şekilde kullanmayın.


Mide ağrısı ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Eğer mide ağrısına iyi gelen yiyecekler tavsiyelerimizi takip etmenize rağmen bir ya da iki gün içerisinde herhangi bir iyileşme olmaz ya da durumunuz ağırlaşırsa mutlaka bir uzman hekimin tavsiyesini alın. Bitkisel çözümler ile pek çok sağlık sorununun üstesinden gelineceğine inancımız tam. Ancak bu modern tıbbın gereklerini yerine getirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Aksine buradaki tüm tavsiyelerimizi doktorunuzun da onayıyla onun uyguladığı tedavilere ek ve destek olarak uygulayabilirsiniz.

Karnabahar


Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının ham maddesi olarak kullanılıyor. (elbette gaz problemini de bir yana bırakmak o kadar kolay değil. Bir de haşlama sırasında ortaya çıkan koku da evin diğer sakinlerini üstünüze salabilir...şaka bir yana karnabahar gerçekten de karnabahardaki kimi maddeler mideyi yatıştırıcı etkiye sahip)

Meyankökü
Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor. (bazı bitkisel ürünler var ki neredeyse iyi gelmedikleri şey yok. Meyan kökü de bunlardan birisi. Özellikle sindirim sistemi üztündeki etkileri oldukça güçlü)

Lahana
Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve püresinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve püresinde sıkıp sabah akşam suyunu için. (Ben çiğ lahanaya bayılırım. Çocukken de ne zaman lahana dolması yapılsa sarılamayacak kadar küçük ve gevrek yaprakları ben önüme çeker kemirirdim. Elbette bu sebze suyu herkesin rahatlıkla tüketeceği bir ürün değil. Bu arada lahana da elma suyu da asit içerdiği için ağrının sebebi asit fazlalığı ise fazla işinize yaramayabilir)

Patates
Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve püresinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için. (bu da faydası bariz ama tadı kötü bitkisel çözümlerden birisi. açıkçası çiğ patates suyunu içmem için midemin epeyce ağrıması lazım...)

Maden suyu
Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor. (maden suyundaki mineraller ve karbondioksit asit'i nötralize etmek için gerçekten etkilidir. üstelik elektrolit ihtiyacınızı da aradan çıakrtmış olursunuz. ama abartmayın. günde iki küçük şişe yeterli olacaktır)

Ispanak
Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin. (ve her ne kadar birbirlerine uysalar da yoğurdu ıspanaktan uzak tutmayı unutmayın. yoğurt demir emilimini bastırdığı için ıspanağın faydasını azaltır)

Zeytinyağı
Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. (doğa mucizesi işte ben daha ne yazayım?)

Baklagil
Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.


0 yorum: