10 Mart 2014 Pazartesi

Mide ağrısına iyi gelen bitkiler

Önceki yazılarımızda günlük diyetinizin parçası olan yiyeceklerden hangilerinin mide ağrılarınıza iyi gelebileceği üstünde durmuştuk. Mide ağrısına iyi gelen yiyecekler ve Mide ağrısına iyi gelen sekiz yiyecek yazılarımıza göz atabilirsiniz.Bu yazıda ise mide ağrısına iyi gelen bitkiler'den bahsedeceğiz. Bu bitkilerin bir kısmı yemekleri le birlikte tüketmediğimiz, mide ağrısına özel olarak tüketeceğimiz bitki çayları şeklinde olacak.


Mideniz gaz ya da sindirim güçlüğü nedeniyle sık sık ağrıyor ve size rahat vermiyorsa, sindirim ilaçlarınızı sakladığınız çekmecenize, bitki çaylarını da eklemeyi düşünebilirsiniz. Yeyip içtiklerimiz ve özellikle de hazır gıdalar, kahve, süt ürünleri, şeker ve alkol pek çoğumuzda gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması, mide ağrısı, kabızlık ya da ishal gibi sindirim sorunlarını tetikler. Sık karşılaşılan bu tip mide ve bağırsak sorunlarını çözmek için bitkilerden faydalanabilirsiniz.Bitkilerin her geçen gün ayrı bir faydasının ortaya çıktığı ve pek çok ürünün piyasaya sürüldüğü günümüzde, hangi bitkinin neye iyi geldiğini akılda tutmanın gitgide zorlaştığı söylenebilir. Mide ağrısına iyi geldiği bilinen ve hatırlamanız gereken başlıca bitkiler: nane, papatya ve zencefildir.

Nane

Hoş kokusuyla özellikle de nefesi tazeleyen ürünlerde kullanılan nane, akşam yemeğinden sonra tüketildiğinde nefesinizi tazelemekten çok daha fazlasını yapabilir. Bitkide bulunan uçucu yağ, mentol, sindirim sistemindeki düz kaslar üzerinde doğrudan bir spazm çözücü etkiye sahiptir. Ayrıca bitkinin hoş kokusu sinirleri yatıştırdığı gibi mideyi de yatıştırabilir. Naneyi aynı zamanda başka bitki çaylarına da koku ve lezzet katması için ekleyebilirsiniz. Örneğin yeşil çay ya da zencefilli çayınıza içmeden bir kaç dakika önce bir kaç yaprak taze nane katarak çok daha lezzetli ve daha yatıştırıcı bir içecek elde edebilirsiniz.
Kramp giren mide ve bağırsağı yatıştıran nane, mide yanması, gaz, karın ağrısı ve ‘çok yedim’ hissini bastırmak için de işe yarayabilir. İrritabl bağırsak sendromu için de nanenin önerildiğine sık şahit oluruz. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, ishal ya da kabızlık sayılabilir. Özellikle kadınları etkileyen irritabl bağırsak sendromunun belirtilerini hafifletmek için nane çayı etkili olabilir. Nanenin faydalarını bilimsel olarak ispatlamak üzere çalışmalar devam ederken, pek çok herbalist, herhangi bir sindirim şikayeti olmayanların bile düzenli olarak nane çayı içmeleri halinde, sindirim sistemlerinin daha düzgün çalışacağını belirtmekteler. Ancak tüm bu olumlu etkilerin yanı sıra, bazı kişilerde nanenin, yemek borusu büzgecinde basınç düşüklüğüne neden olarak mide yanmasına yol açtığı görülebilir. Eğer nanenin size dokunduğunu fark ederseniz, farklı bir bitki ile midenizi yatıştırmayı deneyebilirsiniz.

Papatya

Papatya da bin derde deva bitkilerden birisi. Bu yüzden de en güvenli bitkilerden biri olarak kabul edilen papatya, pek çok sağlık şikayeti için olduğu gibi, mide bağırsak problemleri için de yaygın şekilde kullanılır.  Sindirim şikayetlerine yönelik kullanıldığında papatya, süper güçleri olan bitkilerden biridir. Spazm çözücü, iltihap ve gaz giderici olduğu düşünülürse gerçekten de bitki, bu konuda pek çok sıkıntıya son verebilir. Gaz, mide ağrısı ve mide ekşimesine karşı, sindirim yolundaki mukozayı yatıştıran ve rahatlatan papatya, aslında tüm vücutta sakinleştirici bir etki yapar. Özellikle de mide ağrısı stres kaynaklı olanlar, bitkinin yatıştırıcı özelliğinden faydalanacaklardır. Papatya çayı ishali hafifletmek için de kullanılır ancak özellikle çocukların ishal tedavisinde dikkatli olmak gerekir. İshal çok kısa zamanda aşırı su kaybına yol açarak tehlikeli bir rahatsızlık halini alabilir ve inatçı bir ishali evde bitkisel çözümler ile tedavi etmek konusunda ısrarcı olmamak ve en kısa zamanda bir doktora baş burmak gereklidir.

Papatya rahatça güvenerek tüketebileceğiniz bir bitkisle üründür. pek çok faydası olduğu gibi belirgin bir yan etkisi de yoktur. Bu sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve unutmamak gereklidir ki nadir de olsa papatya alerjisi bilinen bir alerji türüdür. Eğer daha önce papatya çiçeği ya da papatya içeren ürünler ile doğrudan temasınız olmadıysa, ya da üzerinden bir kaç sene gibi uzun bir zaman geçtiyse öncelikle küçük miktarlarda kullanarak vücudunuzun vereceği tepkiyi kontrol etmenizde fayda var.

Zencefil

Tıpkı nane ve papatya gibi zencefil de gaz gidericidir ve böylelikle gazdan kaynaklanan ağrı ve şişkinliğe iyi gelir. Bitkisel tıpta zencefil ‘ısıtan‘ bitkilerden biri olarak kabul edilir ve bu özelliğiyle vücudun içten daha çok ısı üretmesini sağlar. Bu durum ağır işleyen sindirim sistemi üzerinde düzenleyici bir etki yapar.
Ancak zencefili diğer bitkiler arasından öne çıkaran başlıca özelliği bulantı ve kusmayı giderici etkisidir. Sabah bulantıları ya da araba, tekne tutması gibi hareket kaynaklı bulantılar için birebirdir. Üstelik bulantı giderici çoğu ilacın aksine, uyuşukluk ve sersemlik gibi yan etkileri de yoktur.

Mide Ağrısına İyi Gelen Diğer Bitkiler

Rezene

Rezene daha çok mide krampları için önerilen aromatik bitkilerden biridir. Botanikteki ismi ‘Foeniculum vulgare‘ olan rezene, Akdeniz kökenli, dayanıklı ve çok yıllık bir bitkidir. Bitkisel tıpta rezenenin tohumlarından faydalanılır.İltihap giderici olmasının yanı sıra gaz giderici olarak da bilinen rezene, spazm çözücü olduğundan mide ağrılarına önerilmektedir. Yemeklerden sonra yarım çay kaşığı rezene tohumu yemek sindirime yardımcı olur, gazı engeller ve rezenenin diğer yararlarından faydalanmanın kolay bir yoludur. Ya da dilerseniz, rezene tohumunu salatalara, yemeklerinize ekleyebilirsiniz.Rezeneyi makul miktarda tohum olarak değil de tablet, uçucu yağ benzeri şekillerde tüketirken dikkatli olunmalıdır. Bu bitkide doz aşımı yapıldığı takdirde, güçlü yan etkilere maruz kalınabilir. Bulantı, kusma, nöbet veya akciğer ödemi gibi sorunlara yol açabilir. Mide ağrısı için rezeneli ürünlere başvurmadan önce, kullanım biçimiyle ilgili doktorunuza danışabilirsiniz. Epilepsi hastaları, hamile kadınlar ya da hamile kalmayı planlayan kadınlar rezene kullanmamalıdır.

Karahindiba

Karahindiba pek çok kişinin gözünden kaçan ancak vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olan, faydalı bir bitkidir. Latince adı ‘Taraxacum officinale‘dir. Bitki A, B, C ve D vitaminlerini içermesinin yanı sıra, aynı zamanda potasyum, demir ve çinko kaynağı olarak da bilinir. Geleneksel olarak karahindiba karaciğer, böbrek, cilt, mide yanması ve bozuk mide gibi şikayetler için kullanılır olmuştur. Saydığımız mide şikayetleri çoğu kez ağrılı olduğundan, karahindibanın mide ağrısına da iyi geldiğini düşünebiliriz. Karahindiba mutfaklarımıza da girmiş bir bitkidir. Yaprakları salatalarda, sandviçlerde ve çay yapımında kullanılır. Kökleri bazı kahvelerde, çiçekleri ise şarap yapımında kullanılır. İdrar söktürücü özelliği ile öne çıkan karahindiba, taze ya da kurutulmuş olarak mide sorunları için tüketilebilir. Ayrıca bitkinin kökleri kabızlığa karşı da önerildiğinden, karahindiba sindirime yardımcı bitkiler arasında sayılır. Genel olarak güvenli bir bitki olarak bilinse de, bazı kişilerin karahindiba alerjisi olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, böbrek ve safra kesesi rahatsızlıkları olanların doktora danışmadan bu bitkiyi içeren bitkisel takviyeler almaları önerilmez.

0 yorum: