3 Şubat 2014 Pazartesi

Tiroid bezi için ne yemeli?

Tiroid bezinin aşırı ya da az çalışması çok sık rastlanan ve giderek görülme sıklığı artan bir rahatsızlık çeşidi. Tiroid boynumuzun iki yanında yer alan ve vücudun hormonal dengesi için büyük önem taşıyan salgı bezlerinden birisidir. Tiroid bezi vücudumuzun ne hızla enerji harcayacağını, ve hangi tempoda yeni proteinler (yapı taşları) üreteceğini belirleyen salgılar üretir. Aynı zamanda vücudun diğer hormanların etkilerine ne kadar hassas olduğu da tiroid bezinin düzgün çalışmasına bağlıdır. Tiroid bezinin gereğinden yavaş çalışması vücutta yağ yakımının yavaşlamasına sebep olur ki tiroid tembelliği olan hastalar kilo almaya yatkın olurlar. Yorgunluk (enerji tüketimi azaldığı için) ve saç dökülmesi yaşanabilir. Hypothyroidism, yani tiroid tembelliği olan hastaların soğuğa karşı direnci de normalin altında olabilir. 


Bunun tersi olduğunda, yani tiroid bezinin fazla çalışması söz konusu olduğunda hastalar kimi zaman tamamen semptom göstermeyebilir. Ancak çoğu zaman metabolk hızın tüm vücutta artması dolayısıyla aşırı sinirlilik, derinin incelmesi, zayıf ve kırılmaya yatkın saç, el titremesi, ve kilo kaybı gibi belirtiler gözlenir.

Tiroid bezinin anormal çalışması her halükarda ilaç tedavisi gerektiren bir rahatsızlıktır. Sadece bitkisel ürünlerle tiroid sorununu çözmek mümkün değildir ama diyetinizde yapacağınız kimi değişiklikler ile tiroid bezinin çalışmasının düzenlenmesine yardım edebilirsiniz.

Tiroide iyi gelen yiyecekler


Hipertiroidizm (Tiroid bezinin fazla çalışması) 

İyot: Tiroid bezi fazla çalışan hastalar kesinlikle yüksek iyot içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Genel olarak tuz tüketimini azattığınız gibi özellikle iyotsuz tuz kullanmalısınız.
Su yosunu ve diğer deniz bitkileri : Su yosunu ve deniz bitkileri iyot bakımından zengindir. Bu yüzden tiroid beziniz fazla çalışıyorsa bu gıdlardan uzak durmanız gereklidir.
Patates: Patates de iyot bakımından zengin bir besin maddesidir. Ancak tuz ya da yosun kadar yoğun bir iyot kaynağı olmadığı için abartmadan tüketmeye devam edilmelidir. Ancak dikkatli olmakta fayda var. Patates genelde yanında artan tuz tüketimini de getirir. İyotlu tuzla tatlandırılmış patates kızartması tam da uzak durmanız gereken bir ikilidir.

0 yorum: