3 Şubat 2014 Pazartesi

Halzisliğe İyi Gelen Yiyecekler

Halsizlik teknik olarak bir hastalıktır diyemeyiz. Aslında halsizlik bir yandan hatalı beslenmeden kaynaklanan bir rahatsızlık olabileceği gibi bir yandan da başka bir sağlık sorununun habercisi ve semptomu olabilir. Bunun yanında uyku bozuklukları, uyku apnesi, depresyon halsizliğe de yol açabilirken soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyona bağlı ve virutik hasatlıklar da beraberinde halsizliği getirebilir. Eğer halsizliğinizin sebebi bu yukarıda saydıklarımızdan birisi ise o zaman halsizliğe iyi gelen yiyecekler'e yönelmeden önce altta yatan gerçek rahatsızlığı çözmeye uğraşmalısınız. Ancak belirgin bir sebebi olmayan bir kronik halsizlik sorununuz varsa muhtemelen dengesiz ve hatalı beslenmeden kaynaklanan bir sorununuz olabilir. Gün boyu tükettiğimiz gıdalar vücudumuz tarafından işlenerek günlük faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gereken enerjiye dönüştürülür. Yetersiz beslenme ise bu enerjinin tam olarak sağlanamamasına ve halsizliğe yol açabilir. Doğru gıdaları tüketerek enerjinizi arttırabilir ve halsizlikten kurtulabilirsiniz.

Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler

Aslında burada başlığımızın Halsizliğe İyi Gelen Gıdalar olması daha iyi olurdu. Çünkü tek tek menümüzdeki yiyeceklerden değil de halsizliği azaltan gıda maddelerinden bahsetmek daha doğrudur. Pek çok mineral ve vitamin gün içerisinde enerji düzeyimizin daha az dalgalanmasını sağlamakta etkilidir. 

Protein: Protein kaslarımızın yapı maddesidir ve gün içerisinde enerjik olmamız için yeterli miktarda protein tüketiyor olmak önemlidir. Aynı zamanda yüksek protein içeren ve “tirozin” bakımından zengin gıdalar norepinefrin ve dopamin üretimini arttırarak motivasyon ve uyanıklık sağlar. Ancak pek çok proterin içeren gıda hayvansal yağlar bakımından da zengindir. Proteini arttıracağım derken yağ tüketimini de arttırıp kolesterol seviyelerini de zıplatmanın alemi yok. Aynı zamanda yağ bakımından yüksek bir diyet sadece kilo alma riskini arttırmakla kalmaz aynı zamanda genel dikkat seviyelerini de düşürür. Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmamak için protein bakımından zengin ama yağ bakımından düşük gıdalara yönelmek daha doğru olur. Örneğin derisiz tavuk, baklagiller, yumurta beyazı, ve deniz ürünleri kırmızı ete iyi birer alternatif teşkil eder.

Yoğurt: Her derde deva yoğurt yine karşımızda. Yoğurt bir yandan iyi bir protein kaynağı olduğu için buradaki tavsiye listemize giriyor. Bunun yanında yoğurt sindirimi kolaylaştıran “iyi” bakteriler olan probiyotik bakımından da zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirirken kronik yorgunluğa iyi gelebilir.

Kompleks Karbonhidratlar: Vücudumuzda enerjinin doğru dağılması ve gün içerisinde gıdalardan aldığımız enerjinin dengeli bir şekilde kullanılabilmesi için enerji kaynağının da uygun olması gerekir. Şekerli gıdalar hızla enerji verir ancak hemen ardından enerji açlığı yaratacak bir çöküşe sebep olur. Enerji kaynağı olarak en yararlı gıdalar kompleks karbonhidratlar içeren yiyeceklerdir. Yeterli miktarda enerji için nişastalı gıdalar, sebze ve meyve, kepekli tahıllar yiyebilirsiniz. Karbonhidratlar özellikle fiziksel aktiviteler sırasında kasların glikojeni yeniden sentezlemesine etki ederek yorgunluğu geciktirir. Ayrıca uyku alışkanlıklarını düzenleyen ve ruh halini geliştiren serotonin bakımından zengin olan kompleks karbonhidrat içeren gıdalar kan şekeri seviyesinin korunmasına da yardımcı olur.


Su: Su teknik olarak “yiyecekler” kategorisinde yer almasa da enerji ve kronik yorgunlukla savaşınızda en büyük yardımcınızdır. Çoğu zaman dikkat etmeyiz ama tahminimzden önce bastıran bitkinlik ve yorgunluk dehidrasyonun yani susuz kalmanın işaretlerinden birisidir. Vücuttaki her işlem su yardımıyla yürütülür ve yeteri kadar su olmaması tüm vücut işlevlerinin yetersiz hale gelmesine yol açar. Hiç ekstra efor sarfetmsesek bile vücudun normal işleyişi ile su tüketiriz. Özellikle rüzgarlı günlerde ve kuru iklimlerde terleyip ıslak kalmadığımız için ter yoluyla kaybettiğimiz suyun farkına bile varmayız. Günde sadece su olarak 1 litreden aşağı düşmemeli, diğer içecek ve gıdalardan gelen suyla birlikte günlük su tüketimimizin bir buçuk iki litrenin latında kalmamasına dikakt etmeliyiz. Sade suyun dışında kafein içermeyen bitki çayları, meyve suları ve elektrolit takviyesi sağlayan sporcu içeceklerinden (fiziksel aktiviteler sırasında) faydalanabilirsiniz.

Demir: Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında kronik yorgunluk bulunmaktadır. Bazen demir eksikliği yetersiz beslenme sonucu geçici olarak da yaşanabilir. Demir eksikliğinde kandaki oksijen azalarak organlara oksijen akışı sekteye uğrar ve bunun sonucunda halsizlik görülür. Demir bakımından zengin et, balık ve yeşil yapraklı sebzeler yiyerek bunu engelleyebilirsiniz.

Halsizlik İçin Beslenme Önerileri

Spesifik oalrak bedenimize aldığımız gıdalara ek olarak beslenme alışkanlıkalrımızı düzenleyerek de halsizlik belirtilerini azaltabilir ya da hepten yok edebiliriz. Bir kaç ufak ve takip etmesi çok kolay tavsiyeye kulak vererek gün içerisinde daha zinde kalabilir ve enerjinizi daha verimli kullanabilirsiniz. 


  • Kahvaltıyı asla ihmal etmeyin. Klişeler genelde yok yere klişe haline gelmezler. En önemli öğün kahvaltıdır klişesi de içinde önemli bir doğruluk payı barındırır. 
  • Kahvaltı sırasında yağlılardan kaçınıp komplek karbonhidratlar içeren tam tahıl ve çok tahıllı ekmek, yulaf ezmesi gibi aynı zamanda lif oranı da yüksek gıdalar tüketin. Bu aynı zamanda B vitamini takviyesi de olacaktır.
  • Kahvaltıda C vitamini ihtiyacınız için meyve ya da taze sıkılmış portakal suyu içmeye dikkat edin. Portakalın olmadığı ya da pahalı olduğu dönemlerde mevsim meyvelerinin suları da C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.
  • Çok katkı maddesi içeren işlenmiş ürünlerden uzak durmaya bakın. (bkz: Dikkat eksikliğine iyi gelen yiyecekler)
  • Fast food'dan tamamen kaçamayacaksınız, biliyoruz. Ama en azından fast fooda sarılma sıklığınızı azaltın. Az gıda, hiç vitamin, ve bol yağ kombinasyonunu kim ister ki zaten?
  • Günlük protein ihtiyacınızı mümkün olduğunca öğle yemeği ile gidermeye çalışın. Öğle saatlerinde alınan protein hem gün içinde daha zinde kalmanıza yardım eder hem de gece sindirmek zorunda kalmayacağınız için sindirim sisteminize iyilik etmiş olursunuz. 
  • Hepimiz arada sırada uyanmak için ve enerji ihtiyacı için kahveye baş vururuz. Ama unutmayın kahve bir enerji kaynağı değildir, sadece kısa bir süre için metabolizmanıza vites yükselttirir. Etkisi geçince ise enerji düzeyiniz eskisinden de aşağıya düşer. Eğer çoktan kafein bağımlısı olduysanız yapacak fazla bir şey yok ama eğer hala kafeine karşı direnciniz varsa kahve ve diğer kafeinli içecekleri sadece acil durumlarda yoğun olarak kullanın. 

Bu takip etmesi kolay tavsiyeler ile günlük enerji düzeyinizi fazla dalgalanma yaşamadan koruyabilecek ve gün içinde halsizlikten daha az yakınacaksınız. Kaynaklar

0 yorum: