7 Şubat 2014 Cuma

Depresyona İyi Gelen Bitkiler

Daha önceki bir yazımızda depresyona iyi gelen yiyeceklerden bahsetmiştik. Bu yiyecekler günlük diyetimizin bir parçası olan ve günlük beslenme rejimimizde yapacağımız ufak tefek değişiklikler ile depresyonu önleme ve hafif geçirmemize yardımcı olabilecek gıdalardı.Bir de normalde günlük rejimimizin bir parçası olmayan ve şifalı ot ve bitkiler kapsamında değerlendirilebilecek ve depresyonu önleme ve tedavide yardımcı olabileceği düşünülen bitkiler var. Bu yazımızın konusu da işte bu bitkiler.Hemen her yazıda yaptığım hatırlatmayı tekrar yapacağım.

Sadece şifalı ot ve bitkilerin yardımı ile ciddi bir depresyon ya da stres bozukluğunu tedavi edemezsiniz. Burada size verdiğimiz öneriler sadece destek amaçlıdır. Asla ve asla terapist ya da pskiyatrınızın uygulamaya koyduğu tedaviyi bitkisel kürlerle değiştirmeyin. Burada üstünde durduğumuz bitkiler ve bu bitkilerden üretilen kürler diğer terapi ve ilaç tedavilerine destek olmak için tavsiye edilmektedir. Emin olmadığınız her durumda mutlaka hekiminize danışın.

Ayrıca unutmayın ki stres bozukluğu ve depresyon tedavileri sadece kimyasal yöntemlerle çözülemez. Tam bir tedavi için hayat tarzınızda, dünyaya ve yaşama bakış açınızda değişiklikler yapmanız gerekecek. Burada tanıttığımız bitkileri profesyonel yardımın bir parçası, bir yardımcısı gibi düşünmeniz bu tavsiyelerimizden en fazla faydayı sağlamanıza yardımcı olacaktır. 

Sarı Kantaron
Sarı kantaron hiperisin ve hiperofin adlı kimyasal bileşenler içerir. Bitkinin depresyon ve anksiyeteyi hafifletmek için tavsiye edilmesinin ardında sarı kantaronun, serotonin emilimini engelleme özelliği yatar. Serotonin, ya da daha populer adıyla mutluluk hormonu, beyin tarafından salgılanır ancak her hormon ve nörotransmitter gibi beyin tarafıdnan geri emilime uğrar. Bu süreç vücudun durmadan aşırı miktarda hormonlarla dolup taşmaması için çok önemlidir. Ancak eğer belirli sebeplerle bir hormonun emilimi normal ya da yüksek, salgılanma hızı ise düşükse o zaman çeşitli dengesizlikler ortaya çıkabilir. Stres serotonin salgılanmasını azaltır ancak serotonin emilimi aynı seviyede kaldığı için zihnimiz mutsuzluk, umutsuzluk gibi duygulara, dolayısıyla da depresyona daha yatkın hale gelmesine yol açar. 


Sarı Kantaron'un serotonin emilimini azalttığına dağir bulgular olsa da depresyon tedavisi için etkisi klinik testlerle kanıtlanmış değildir. Kısacası eğer bir doktor tarafından ilaç tedavisi tavsiye edildiyse bu tedavieye alternatif olarak düşünülemez. Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da anti-depresan ilaçlar ile nasıl bir etkileşime gireceği farmakolojik özellikleri ve dozaj bilgisi yeterli olmadığı için bilinemeyebilir. Bu yüzden eğer hali hazıırda anti depresan kullanıyorsanız depresyona iyi gelen bitki olarak sarı kantaron tüketirken dikkatli olmanız. Aslında en iyisi sarı kantaronu hafif anksiyete ve stresli günler gibi klinik tedaviye ihtiyaç olmayan hafif vakalarda kullanmak, ilaçlar ile fazla karıştırmamaktır.

Meyan Kökü
Depresyonla mücadelede serotonin gibi mutluluk ve enerji düzeyini arttıran önlemler almak işe yaradığı gibi stresi tetikleyen hormonların üretimini azaltmak da takip edilebilecek bir stratejidir. Meyan kökü işte bu noktada devreye girer. Kabızlık, böbrek üstü bezi yetmezliği, ülser gibi rahatsızlıkların da tedavisinde bitkisel bir yardımcı olarak kullanılan çok şifalı bir bitki olan meyan kökü  stres hormonu olarak bilinen kortizol üretimini engelleyen ve ‘glisirizin’ adı verilen bir kimyasal içerir.

Ancak meyan kökü kullanırken dikkatli olmakta fayda vardır. Pek çok diğer ilaç ile etkileşime girebilir. Örneğin meyan kökünün doğurganlığı arttırıcı bir özelliği vardır ve doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir.Meyan kökü kürleri en fazla 4-5 hafta kesintisiz kullanılmalı, ardından dört haftalık bir ara verilmeli ve eğer ihtiyaç devam ediyorsa tekrar kullanılmalıdır. Yemeklere tatlandırma amacıyla eklenen meyan kökünün belirgin bir etkisi olması beklenmez. Meyan Kökünün Kullanım biçimleri: Bir çay kaşığı ince kıyılmış meyan kökü, bir bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Yemeklerden sonra 1 bardak olmak üzere, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay içilir

Papatya
Uyku bozukluğu, stres ve kaygı bozukluğu için önerilen bitkilerden biri de papatyadır. Sakinleştirici etkisiyle papatya çayı pek çok kişinin favorileri arasındadır. Papatyanın depresyonla ilgili olarak serotonin veya dopamin seviyelerinde bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Ancak merkezi sinir sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisi ve kas gevşetici özelliği depresyon ve stres şikayeti olanlar için olumlu bir özelliktir. Papatya yan etki bakımından güvenli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Yine de papatya alerjisi olan kişiler olduğu unutulmamalıdır.

Kedi Otu
Kedi otu kökü, özellikle uyku kalitesini arttırmasıyla bilinir. Depresyon ve kaygı bozukluğu semptomlarını azaltmak için kullanılagelmiştir. Uykuya geçişi kolaylaştırdığından uykusuzluk şikayeti olanların sıkça başvurduğu bitkilerden biridir. Kedi otu kökündeki etken bileşenler valepotriat ve valerenik asitlerdir. Bitkinin kökünün keskin kokusu nedeniyle çay olarak tüketilmesi zordur. Bu nedenle tablet şeklinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Alkol ve antidepresan ilaçlarla birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Hap şeklinde tüketilecekse ürün etiketinde önerilen dozajlara uyulması tavsiye edilir. Bir ameliyata hazırlananlar ameliyat tarihinden en az iki hafta önce (bitki merkezi sinir sistemini etkilediği için), kedi otu kullanmayı bırakmalıdır.

Depresyona iyi Gelen Diğer Bitki Türleri

Melisa otu stresi azaltan ve rahatlatıcı etkisi olan otlar arasındadır. Gerginliği azaltır ama öte yandan da konsantrasyonu arttırır. Stres, kaygı ve depresyona bağlı bulantı ve sindirim sorunları için tavsiye edilir. Binlerce yıldır pek çok faydasının yanı sıra depresyon, kaygı ve baş ağrısına iyi gelmesiyle de ün yapmış olan Japon eriği yan etki bakımından da güvenli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Soğuk algınlığı için sıkça tavsiye edilen Sibirya ginsengi stresle ve yorgunlukla baş etmek isteyenlere de tavsiye edilir. Yüksek tansiyonu ve narkolepsi rahatsızlığı olan kişiler Sibirya ginsengi kullanmaktan kaçınmalıdır.

Kaynaklar:

0 yorum: