30 Ocak 2014 Perşembe

Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler



Hiç bir hastalık için geçerli olmadığı gibi dikkat ve konsantrasyon problemlerinizi  dikkatsizliğe iyi gelen yiyecekler tüketerek tek kalemde çözemeyebilirsiniz. Dikkat eksikliği dediğimiz zaman akla sadece mineral eksikliği ya da yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklana geçici konsantrasyon problemlerinden klinik tedavieye ihtiyaç duyulan "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu"'na kadar değişen bir yelpazede rahatsızlıklar akla gelebilir. Dikkat eksikliğinin ve konsantrasyon bozukluğunun ne derecede günlük hayatı etkilediğine ve kronik olup olmadığına göre değişen tedavi yöntemleri uygulanır. Kimi zaman terapi, ilaç tedavisi, ya da ikisini birden içeren tedavi programları tavsiye edilebilir. Ancak klinik müdaheleyi gerektirmeyecek düzeyde ve mineral dengesi ve yorgunluk ile alakalı sebeplerle de dikkat ve konsantrasyon eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda dikkat eksikiliğine iyi gelen yiyeceklerin diyetinizdeki yerini arttırarak hem çalışma verimlilğinizi hem de günlük hayatınızın kaltiesini yükseltebilirsiniz.

Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Besinler

Öncelikle dikkat eksikliğinizin sebebinin spesifik bir mineral eksikliği değil de kronik yorgunluk ve enerjisizlikten kaynaklanabileceğini unutmayın. Örneğin eğer anemi probleminiz varsa enerji düzeyiniz azalacak ve beyninize daha az oksijen gideceği için dikkatiniz de düşecektir. Anemiye iyi gelen yiyecekler yazımıza göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Genel bir kural olarak vitamince zengin sebze ve meyvelere diyetinizde daha fazla yer vererek kronik yorgunluktan kurtulmanızı hızlandırabilirsiniz.


Omega 3 Yağ Asidi İçeren Besinler: Omega 3'ün iyi gelmediği bir şey var mı? Arada sırada sanki içi boş bir modaymış gibi gelse de Omega 3 yağ asitlerinin vücut için ne kadar önemli olduğuna dair kanıtlar her geçen gün büyüyor. Ton, pisi balığı, alabalık, dil balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri ve çinko bakımından zengindir. Çinko beynin belirli nörotransmitterlerini üretmesine yarımcı olurken omega 3 yağ asitleri beynin normal fonksiyonunda çalışmasını destekler. Düzenli çinko ve omega 3 alımı beyin sağlığı kadar diğer organların sağlığı açısından da önemlidir. Balıklar dışında, keten tohumu, ceviz ve kanola yağı da omega 3 bakımından zengin besin kaynaklarıdır. 

Çinko bakımından zengin yiyecekler: Çinko beynin ve sinir sisteminin verimli çalışması için gerekli olan nörotransmitter'lerin üretilmesine yardımcı olarak önemli bir rol oynar. Pek çok diğer organın işlevini yerine getirmesine yardım ettiği gibi bir yandan da beynin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Çinko bakımından zengin olan yiyecekler arasında kabak çekirdeği (en eğlencelisi elbette bu), yer fıstığı (bu da olur) az yağlı dana eti, sısam ve tahin sayılabilir. 

Sebzeler ve Meyveler: Sağlıklı bir beslenme programında önemli rol oynayan sebze ve meyveler vitamin, mineral eksikliğinden kaynaklanan dikkat eksikliği ve kronik yorgunluk tedavisine yardımcı olabilir. Özellikle dikkat eksikliği bulunan çocuklar aşırı şekerli kola, şekerleme, tatlı gibi hazır gıdalar yerine mineral ve vitamin bakımından zengin, yüksek besin değerleri bulunan sebzeleri tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Dikkat Eksikliği Olanların Uzak Durması Gereken Yiyecekler

Gıda Katkı Maddeleri:  Bu blogda sorumsuzca bir ne olursa olsun organik gıda tüketin tavsiyelerinde bulunmuyorum. Organik tarımın da pek çok sorunu ve bize yansımayan ancak önemli bedelleri var. Ancak farkına ible varmadan her gün tükettiğimiz ve bize masum gelen onca gıda ürünündeki katkı madeleri sinsice kanımıza karışıp sağlığımızı tehdit ediyor. Katkı maddelerinin pek çok zararı olduğu iddia ediliyor ancak bunların tamamı hakkında kanıt yok henüz. Ancak katkı maddelerinin ve özellikle çeşitli gıda boyalarının dikkat eksikiliği ve hiperaktivite bozukluğu ile olan ilişkisini kanıtlayan araştırmalar var. Hazır gıdalara renk vermek, raf ömrünü uzatmak için kullanılan gıda katkı maddelerinin dikkat eksikliğini arttırdığı yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Bu tip katkı maddeleri genellikle salça, konserve yiyecekler, dondurulmuş gıdalar, dondurma, şekerleme, hazır yemekler ve fast food ürünlerinde kullanılır. Herhangi bir konserve ürün alırken içindekiler bölümünü okuyarak katkı maddesi içerip içermediğini öğrenebilirsiniz. Özellikle gıda boyaları olan Sarı No 6 ve 10 ve Kırmızı No: 40 ile “Tartrazin” adlı gıda katkıları dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda hastalık belirtilerinin şiddetlenmesine yol açabilmektedir.

Bunun dışında özellikle sabah saatlerinde aşırı yağlı yiyecekler tütketmek, fazla şekerli gıdalar tüketmek de gün içerisnde dikkat ve konsantrasyon seviyenizin dalgalanmasına yol açabilir. Özellikle aşırı yağlı gıdaları hem de sabah saatlerinde tüketen kimseler gün içerisinde konsantrasyon eksikliği çekebilirler.

Elbette bunu da yazmazsam olmaz. Belli bir düzeyde düzenli egzersiz hem beyin kimyasını düzenlerken hem de zihin açıklığı açısından harikalar yaratır. Sabahları yapacağınız orta ağırlıktaki 20-25 dakikalık egzersiz zihin performansınızın gözle görülür derecede artmasını sağlayacaktır.

Hazır dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu demişken çocuğunuzun ön teşhisini yapmak için dikakt etmeniz gereken bir kaç noktayı hatırlatayım.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri

Çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden 6′sı veya daha fazlası en az 6 aydır görülüyorsa kronik dikkat eksikliği yaşıyor olabilir.
  • Çoğu zaman ayrıntılara önem vermeden dikkatsizce yapılan hatalar
  • Uzun süreli görevlerde ve oyunlarda dikkati dikkatin dağılması
  • Direk olarak konuşulduğunda dinlemiyor gibi görünmesi
  • Görevleri organize etme becerisinin zayıf olması
  • Verilen görevleri veya oyunları sonuna kadar götürmeden bırakması
  • Zihinsel dükkat gereken oyunlardan veya görevlerden kaçması
  • Eşyalarını sık sık kaybetmesi
  • Yabancı, çevresel uyaranlar tarafından dikkatinin kolaylıkla dağılması
  • Günlük aktiviteler sırasında unutkan olması
Çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden en az 6′sını veya daha fazlasını gösteriyorsa hiperaktivite bozukluğu olabilir.
  • Oturmanın gerekli olduğu durumlarda bile oturamaması
  • Uygun olmayan durumlarda koşması, tırmanması
  • Sessiz oyun oynayamaması
  • Her an hareket halinde olması
  • Aşırı konuşması
  • Sırasının gelmesini beklemekte zorlanması
  • Başkalarının lafını kesmesi, oyunlarını bölmesi
Kaynaklar

0 yorum: