6 Temmuz 2017 Perşembe

Karaciğere İyi Gelen Meyveler


Blogun en popüler yazılarından birisi Karaciğere İyi Gelen10 Yiyecek isimli çalışmam olmuştu. Buna çok fazla şaşırmamak lazım çünkü ne de olsa karaciğer bedenimizin sanayi sitesi görevini gören organı. Vücudumuza zararlı ne yer, ne içersek içelim bir şekilde karaciğerimizi de etkileyeceğini unutmamamız lazım. Bu yüzden karaciğere iyi gelen yiyecekler konusunu biraz daha derinleştirmek ve gıda gruplarına göre ayrı ayrı bakmak istiyorum. Bu yazının konusu da işte bu yeni plan doğrultusunda Karaciğere İyi Gelen Meyveler olacak.

Yeşil sebze ve meyvelerin sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez parçaları olduğu muhakkak. Ancak sık sık yeşil yaprakları ve tatlı meyveleri mideye indiriyoruz diye diyetimizden maksimum fayda sağladığımızı düşünmek çok hatalı olur. Mesela günde üç dört tane kocaman salatalık ve akşam yemekten sonra koca bir dilim karpuz yiyorsanız aslında bol bol su, biraz C vitamini ve diğer antioksidanlardan aldığınızı ama pek çok vitamin ve mineral açısından pek de bir kazanç sağlamadığınızı bilmeniz gerek.

Şimdi gelelim karaciğerimizi daha iyi korumak için hangi meyvelerin bize yardım edeceğine. Bu listeye sadece meyveleri katacağız ve önceki listelerden biraz daha fazla detay vereceğiz.

1 Greyfurt : Bu mayhoş meyveyi seve seve yemek herkesin harcı değil. Ancak mucizevi özellikleri ve yüksek antioksidan konsantrasyonu ile greyfurt onu yemek için harcadığınız emeği karşılıksız bırakmaz. Yüksek C vitamini ve antioksidan yoğunluğu karaciğerin detoksu için en çok ihtiyacı olan maddeler. Aynı zamanda bir tür flavonoid olan naringen de içeren greyfurt karaciğerin yağlanmasını azaltırken yağ yakıcı enzimleri daha fazla salgılamasına yardımcı oluyor. Eğer greyfurtu portakal mandalina yer gibi yiyemiyorsanız suyunu sıkıp diğer meyve suları ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Greyfurtu yerken yüzünüz ekşiyebilir ama karaciğeriniz bayram eder.

2 Avokado: Bu tür yazılarda Avokado’nun mutlaka bir köşeden girmesinden bıktınız mı? Avokado modası bitecek gibi durmuyor ama bunun çok iyi bir sebebi var. Yakın zamana kadar egzotik bir değişiklik olarak soframıza soktuğumuz avokado Antalya yöresinde artan üretimi ile salatalarımızın vazgeçilmez malzemelerinden birisi olmaya aday. Avokadonun sayısız faydalarından birisi de glutatyon (glutathion) üretimine etki eden antioksidanlar bakımından çok zengin olması. Glutatyon’un karaciğerin kendi kendini tamir etme özelliklerini koruması ve arttırması açısından çok önemli olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla bir sonraki salataya avokado ekleyip eklememek konusunda kararsız kalırsanız karaciğerinize bir iyilik yapın ve o yeşil oval meyveyi hemen dilimleyin.

3 Limon: Limon suyunun, limon kabuğunun iyi gelmediği şey yok gibi. Eğer tüm yazılanlar doğru olsaydı sadece limon kabuğu rendeleyerek ve limon suyu içerek ebedi sağlığa kavuşurduk. Pek çok abartılı yazı bir yana limon gerçekten de sayısız faydası ile bir mucize meyve. Belki limonu dilim dilim yemek herkese göre değil ama limon suyunu diyetimizden eksik etmemek karaciğer açısından çok önemli. Karaciğer detoksu için önemli antioksidanlar bakımından zengin olan limonun en faydalı olduğu zaman sabah saatleri. Sabah kalktığınızda kahvaltı ile birlikte yarım limonun taze sıkılmış suyunu içiverin ve karaciğeriniz güne iyi başlasın.


4 Elma: Evet bildiğimiz elma. Çoğu zaman özellikle bir rahatsızlığa ya da organımıza iyi geleceğini hayal etmediğimiz bir meyvedir. Ancak elma tüketimi safra üretimini arttırarak karaciğerin kendi kendini temizleme sürecini hızlandırır. Taze elmada aynı zamanda pek çok antioksidan bulunur ve karaciğerin doğal dostlarından birisidir. İçerdiği peçtin fiberleri ağır metallerin suyla atılmasına yardımcı olarak vücudunuzun ve özellikle karaciğerinizin bu tehlikeli maddeler tarafından zehirlenmesini engeller. Ancak elma aynı zamanda en çok ilaçlanan ve yıkandığında dahi bünyesinde zirai ilaçların kalıntılarını içerebilen bir meyvedir. Dikkatsiz tüketimi faydadan çok zarara sebep olabilir. Eğer organik elma size çok pahalı geliyorsa ya da organik ürünlere erişiminiz kolay değilse en azından elmaları çok iyi yıkadığınızdan emin olun. Biraz vitamin kaybına mal olsa da kabuklarını biraz derin soyarak ilaç kalıntılarından kendinizi koruyabilirsiniz. 

Sizce unuttuğumuz meyveler var mı? Siz karaciğer sağlığınız için neler yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bırakmayı unutmayın...Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

0 yorum: